Neraugoties uz to, ka diskusijas dalībnieku vidū valdīja vienprātība par atsevišķiem jautājumiem, ir nepieciešams tālāks darbs, lai panāktu vienošanos. 13. maijā prezidentūra informēja Padomes Pastāvīgo pārstāvju komiteju par tālāko rīcību. Jaunie pārtikas produkti ir tādi produkti, kas ievērojamos daudzumos ES netika patērēti pirms 1997. gada maija. Tie ietver produktus, kas tiek gatavoti, izmantojot jaunas ražošanas metodes.
Pievienotā vērtība
Noteikumi, par kuriem notiek diskusijas, ir paredzēti, lai atļauju izsniegšanas procesu jaunajiem pārtikas produktiem padarītu ātrāku un lētāku, tajā pašā laikā saglabājot augstu cilvēka veselības aizsardzības līmeni. Sagaidāms, ka jauno noteikumu projekts atvieglos piekļuvi ES tirgum tradicionālai pārtikai no trešām valstīm, kurai ir nekaitīgas pārtikas lietošana vēsture.
Diskusijas turpinās
Divi sarežģītākie diskusiju temati, kuri ir jārisina, ir klonēšana un vienošanās par sekundāro lēmumu veidu, kas atļautu jauno pārtikas produktu licencēšanu.
Fona informācija
Jaunie pārtikas produkti, kuri saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem ir atļauti ES, ir, piemēram, rapšu eļļa ar augstu nepārziepjojamās vielas saturu, rudzu maize ar pievienotiem fitosterīniem/fitostanoliem, piena produktu un jogurta produkti ar pievienotiem fitosterīna esteriem, koagulēti kartupeļu proteīni un to hidrolizāti un olu dzeltenumu fosfolipīdi.